Over DETECT

Hartstilstand en reanimatie

In Nederland zijn wekelijks 300 slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen en krijgen de organen geen bloed meer. Wanneer sprake is van een hartstilstand raakt iemand binnen enkele seconden buiten bewustzijn. Het is belangrijk dat onmiddellijk wordt gestart met reanimatie. Dit houdt in dat hartmassage en beademingen worden gegeven, en dat zo snel mogelijk een defibrillatieschok toegediend wordt met behulp van een automatische externe defibrillator (AED). Hoe sneller de reanimatie opgestart wordt, hoe groter de kans op overleving. De overlevingskans van een hartstilstand buiten het ziekenhuis is ongeveer 1 op de 4. Hiervan heeft 80-90% een goede levenskwaliteit.

Mede dankzij het burgerhulpverlenersnetwerk in Nederland, genaamd HartslagNu, is de overlevingskans van een hartstilstand de afgelopen jaren verdubbeld. Dit geldt helaas niet voor de groep slachtoffers van een hartstilstand waarbij geen getuige aanwezig is, bijvoorbeeld mensen die alleen thuis waren of overlijden in hun slaap. Bij ongeveer 1 op de 3 slachtoffers van een hartstilstand is geen getuige aanwezig. Voor deze groep komt hulp over het algemeen te laat en zijn de overlevingskansen klein.

De DETECT studiegroep is opgezet om een technologische oplossing te ontwikkelen voor automatische hartstilstand detectie en alarmering van de hulpdiensten.

Het DETECT project

De DETECT studies zijn opgezet om onderzoek te doen naar automatische signalering van een hartstilstand. Het doel is om een polsbandje (soort slim horloge) te ontwikkelen die automatisch een hartstilstand kan signaleren en de hulpdiensten waarschuwt. Het polsbandje zal ook de locatie van het slachtoffer door kunnen geven. Hiervoor wordt de bestaande Cardiowatch van Corsano Health verder ontwikkeld. Op deze website kunt u meer lezen over de DETECT studies. Voor meer informatie over de Cardiowatch verwijzen we u naar de website van Corsano Health.

This research project is financed by public-private partnerships allowance made available by Top Sector Life Science & Health to Hartstichting (Dutch Heart Foundation) to stimulate public-private partnerships.

Contact opnemen met de onderzoekers?

Sitemap

Radboudumc

Afdeling cardiologie
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
DETECT 2023 | Gemaakt door Raion design
nl_NLDutch